diumenge, 14 de setembre del 2008

El Santuari de Misericòrdia

Tots els edificis tenen la seva història, algunes més interesants que d'altres, i una vida més o menys llarga depenent de la cura que es tingui d'ells, dels interesos urbanístics i econòmics o de desastres varis com guerres, terratrèmols, inundacions....

Algunes edificacions tenen la sort de perdurar en el temps superant molts entrebancs, un d'aquests edificis és el Santuari de Misericòrdia de Reus.



Al 1594 es van comprar els terrenys on va aparèixer la Verge i es va fer una ermita, més tard construiren el Santuari (1650-1683).


Al 1706 i al 1709 va ser ocupat per les tropes de Felip V i al 1719 els partidaris de l'Arxiduc Carles d'Austria l'utilitzen com a refugi.

Entre el 1808 i el 1814 és saquejat pels francesos.

Al maig del 1936, durant la guerra civil, va ser cremat tot i que posteriorment va ser reconstruit al 1940. Una llarga vida plena d'històries, expolis i reconstruccions la del Santuari de Misericòrdia.

I mentres Reus creix i evoluciona constantment i la gent va canviant les seves prioritats, el Santuari continua aguantant el pas del temps i formant part d'una manera silenciosa de la història de la ciutat.

El 25 de setembre es celebren les festes de Misericòrdia en honor a la patrona de Reus. Unes festes plenes de cercaviles amb els gegants, les bèsties, els diables, els castellers i els balls populars. Uns dies en que el Santuari s'omple de fe, tradició, música i foc.


El meu agraïment a Lo Consueta (www.consueta.cat) per deixar que faci servir algunes fotos del seu album.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Sort ha tingut aquest edifici per a mantenir-se dret desprès de tantes guerres. Restauracions vàries per a dignificar el santuari. Amb el temps, cada vegada més maco i vistós. Llàstima que Gaudí no pogués posar el seu gra de sorra tal i com volia projectar la seva reforma. És una de les coses que ens complauria a tots i totes actualment.
Salutacions.

Striper ha dit...

No el coneixia pero si que es llastimos que es perdin llocs i edificis com aquests.

Anònim ha dit...

Jo mai hi havia estat ni hi he estat, però amb les explicacions i fotos sembla que hi hagi estat ja!

Assumpta ha dit...

Noia!! Què maco!! :-)

M'agrada molt la composició amb fotos antigues i fotos actuals!!

Jobove - Reus ha dit...

bon post per le gent de Reus, creient o no creient

petons

Anònim ha dit...

Gran edifici i gran ciutat!
Algú em podria dir on trobar més informació sobre les restauracions que ha patit l'esglèsia? Ja sigui fotos antigues etc.

Gracies!