dissabte, 3 de maig del 2008

Triptòlem

A la plaça Joan Rebull de Reus,"perduda" entre el brogit dels cotxes,la remor de la ciutat i la grisor de l'asfalts, hi ha una font amb una escultura.
L'escultura es Triptòlem de l'artista reusenc Joan Rebull (Reus, 1899 – Barcelona, 1981) i mostra una representació del mite grec sobre l’origen de l’agricultura ,inpirada en un famós relleu d’Eleusis.

La font disenyada per Enric Llimona, s’inspira en la Rosa de Reus.Les cinc plataformes representen els cinc pètals de la flor. És un homenatge a Reus i a la seva comarca, simbolitza la ciutat com a capital cultural i centre de comarca agrícola.

Segons la llegenda ,Demèter ,deessa de l’agricultura, tenia una filla, Persèfone que va ser raptada per Hades, deu del món subterrani, per convertir-la en la seva dona.
Quan Demèter ho sabè abandonà l’Olimp i marxà a Eleusis fen-se passar per una vella.Començà a cuidar els dos fills del rei, Demofom i Triptòlem. Demèter va voler convertir en Deu a Demofom, cubrin-lo amb nectar i ambrosia, i passant-lo cada nit per sobre de les brases per cremar la seva part mortal.No va poder acabar el ritual perquè, Metanira, la mare del nen, al veure el petit sobre el foc, va cridar espantada.
La deessa es va manifestar com a divinitat i va demanar que li fesin un temple on es va retirar molt enfadada.La vegetació va deixar de creixe i els homes es morien de gana.
Zeus ,cansat de tot plegat, demanar a Hades que deixes tornar a Perséfone, ell va accedir però abans li va fer menjar grans de magrana, la fruita dels morts, qui la provava ja no podia surtir mai del món subterrani.Pero Persèfone nomes havia menjat sis grans. Així va poder viure sis mesos al món dels morts amb Hades i sis mesos al món dels vius. Simbolitzant, la llavor que penetra profundament en la terra fins que germina, brota i torna a sortir a la llum del sol.
Demèter fa que any rera any, quan Persèfone torna, es cubreixi la terra de flors.
La deessa, abans de tornar a l’Olimp va donar al jove príncep Triptòlem , en presència de Persèfone, unes espigues de blat i un carro tirat per dracs alats, amb el què havia de recórrer el món tot ensenyant als homes a llaurar i sembrar la terra.

5 comentaris:

horabaixa ha dit...

Hola Aigua,
Perfecta convinació de fotos i llegenda.
Saps que't faran filla predilecta de Reus ?.
Parlare amb l'Hereu per que et faci una proposta i t'agafi de regidora de turisme a BCN.
Gràcies

aigua ha dit...

horabaixa M'agrada saber on visc i el perquè de cada cosa :)

Jobove - Reus ha dit...

els ganxets i ganxetes, t'agraïm que ens expliquis una mica de casa nostra, tenim poca cosa però el poc que tenim ens en sentim molt orgullosos, gràcies per l'explicació i petons

aigua ha dit...

Estic aprenent moltes coses sobre aquestes boniques terres :)

Jordi Pinyol ha dit...

Molta gent de Reus amb prou feines sap que és la Font del Triptòlem i poca cosa més. És d'agrair que ens instrueixis amb aquesta història tan interessant que s'amaga darrere d'aquests personatges mitològics.

:)